Kondylooman hoito

Oletko ollut epäonninen ja saanut tartunnan kondyloomasta? euroClinix on verkkoklinikka, jonka avulla voit tilata lääkehoitosi nopeasti ja luottamuksellisesti – joko kotiisi tai valitsemaasi Postin toimipisteeseen.

Sinun tulee ainoastaan täyttää nopea, lääkärin laatima terveyskysely kirjallisesti: tämän avulla lääkäri voi varmistaa, että kondyloomalääke on turvallinen sinulle. Lääke saapuu neutraalissa postipaketissa nopeasti. euroClinix on erikoistunut lääkäripalveluihin verkossa, ja hoitanut asiakkaita EU:n sekä Suomen lakeja noudattaen jo vuodesta 2002.

Mikä on kondylooma?

Kondylooma on virusperäinen yhdynnän aikana tarttuva sukupuolitauti. Kondylooman aiheuttava virus tunnetaan nimellä HPV (Human Papilloma Virus). Se on yksi Euroopan yleisimmistä sukupuolitaudeista, ja noin puolet seksiä harrastavista saa kondyloomatartunnan jonkin elämänvaiheensa aikana. Naisilla on todettu olevan suurempi riski saada kondyloomatartunta kuin miehillä.

Kondylooman oireisiin kuuluvat kukkakaalinnäköiset rakkulat ilmaantuvat sukupuolielinten alueelle. Oireet ilmaantuvat yleensä päiviä tai jopa viikkoja tartunnan saamisen jälkeen. Kondylooma voi olla myös oireeton.

Mikä aiheuttaa kondylooman?

HPV viruksen aiheuttama kondylooma tarttuu suojaamattoman sukupuoliyhteyden seurauksena. HPV 6 ja HPV 11 virukset aiheuttavat noin 90% kaikista tartunnoista. Tartunnalta voi kuitenkin suojautua käyttämällä kondomia.

Kondylooman oireet

Kondylooma voi olla joillakin täysin oireeton. Näkyvät oireet saattavat kuitenkin ilmentyä vain päiviä tartunnan saamisesta, mutta joissain tapauksissa oireiden ilmenemiseen saattaa mennä kuukausia, jopa vuosia.

Oireita on monenlaisia, ja niitä voi olla useita kerrallaan. Kivun tai kutinan tunne genitaalialueella on yksi yleisimmistä oireista. Myös kondylooman yleisesti aiheuttamat näppylät saattavat esiintyä sukupuolielinten ulkopuolen lisäksi myös naisen vaginassa tai miehen virtsaputkessa.

  • Kondyloomarakkulat miehillä
  • Peniksessä / peniksen päässä
  • Virtsaputkessa
  • Peräaukon alueella tai peräaukossa
  • Nivustaipeissa
  • Kondyloomarakkulat naisilla
  • Vaginassa
  • Ulkosynnyttimissä
  • Peräaukon alueella tai peräaukossa
  • Nivustaipeissa

Onko kondylooma vaarallinen?

Kondylooma voi olla vaivana erittäin epämiellyttävä mutta ei vaarallinen. On kuitenkin hyvä keskustella lääkärin kanssa, mikäli oireisiin kuuluvat virtsan pidätysvaikeus sekä ylimääräinen vuoto rinnoista.

Monet luulevat kondylooman aiheuttavan riskin sairastua kohdunkaulan syöpään. Tämä on kuitenkin vain myytti, sillä kondylooman aiheuttava HPV virus ei ole sama HPV jonka tunnetaan aiheuttavan kohdunkaulan syövän. Mikäli kuitenkin epäilet saaneesi tartunnan molemmista HPV viruksista, on suositeltavaa olla yhteydessä lääkäriin mahdollisimman pian.

Miten kondyloomaa hoidetaan?

Kondyloomaa voidaan hoitaa lääkekuurilla, mutta myös kirurginen hoito on mahdollinen.

Kirurginen hoito

Kirurgista hoitoa suositellaan usein raskaana oleville, mutta mikäli kondylooman aiheuttamat rakkulat ovat kasvaneet liian suuriksi – on kirurginen toimenpide myös tällöin mahdollinen. Toimenpiteen yhteydessä rakkulat poistetaan joko jäädyttämällä, laserilla tai leikkaamalla.

Kirurgisen toimenpide ei paranna koko kondyloomaa, vaan poistaa ainoastaan suuret ja haitalliset rakkulat sukupuolielimistä.

Lääkekuuri

Kondylooman oireita voi lievittää antibioottivoiteen avulla. Voiteita on erilaisia, ja ne sisältävät usein podofyllotoksiinia tai imikimodia, joiden on todettu tehoavan kondylooman oireisiin tehokkaasti.

Podofyllotoksiini vaikuttaa rakkuloihin lamauttavasti tuhoten samalla niiden kuoren, jolloin infektoituneet solut eivät pääse uusiutumaan rakkulassa. Tällöin terve ihosolukko pääsee kasvamaan häivyttäen rakkulan lopulta kokonaan.

Imikimodi vahvistaa kehon omaa vastustuskykyä, jolloin elimistö puolustautuu itse rakkuloita ja virusta vastaan häivyttäen lopulta rakkulat kokonaan.